13×13 Rengo Toernooi 2021

Volgend op de wintercompetitie is een competitie voor paren gehouden. Spelen op de On-line Go Server (OGS) en praten, voorzover toegestaan, via Discord. En dat alles onder leiding van toernooileider Otto. Van maart tot en met mei 2021 werden door twaalf spelers, die dus zes teams vormden, vijftien partijen gespeeld. Een unicum voor de club.

Het team Klaki (Klaas en King) heeft gewonnen. Als geslaagd paar hebben ze een bijpassende prijs ontvangen, een rengo peper-en-zoutstel. De uitreiking moest natuurlijk in kleine kring. Maar door het maken van een podcast konden alle clubleden de uitreiking meebeleven.

Het toernooi is geslaagd en rengo zal een vaste plek krijgen binnen onze club. Onze online kennis en onze go-kennis is toegenomen. Mede door de online winter-competitie hebben we ons sociaal contact in stand kunnen houden.

De deelnemers vinden onderhand hun weg in Discord en op OGS. Om circa 15 mensen tegelijkertijd, met onbekende software, online te krijgen was een uitdaging. Het merendeel was al enigszins thuis op OGS. Dus dat moest de speelplek worden. Discord wordt nu regelmatig gebruikt bij online toernooien. Dat was een goede reden om onze clubleden daarmee bekend te maken. En dan was het nog even broeden op hoe rengo te spelen op OGS. En waarachtig het is allemaal gelukt. De spelers hadden gelukkig veel geduld met de techniek. Een enkele partij is overgespeeld.

Met z’n vieren online een 13×13 partij spelen is heel leuk. Bijna elk team bestond uit een ervaren en een minder ervaren speler. Voor een ervaren speler is het wachten op de zet van zijn teamgenoot regelmatig even spannend als een zet van een tegenspeler. En de minder ervaren speler hoopt maar dat hij speelt wat zijn teamgenoot verwacht. Maar dat is ook afhankelijk van de sterkere speler zelf. Die moet duidelijke zetten zien te vinden, zodat zijn teamgenoot snapt wat er gebeurt.

Na elke partij vond er een review plaats. Dat blijkt een groot voordeel van online spelen. De één ontvangt direct feedback, de ander kan zijn kennis delen en een derde kan nog wat vragen stellen. Daarmee wordt zo’n avond meer dan alleen een partijtje spelen. Het is heel frustrerend om niet te weten hoe je het beter had kunnen doen. Nou, dat hebben de spelers mooi opgelost 🙂

Onderhand krijgen we wat meer inzicht in 13×13 partijen. Er moet meer op gebied gespeeld worden dan bij 19×19. Het middengebied is kleiner, dus invloed heeft minder waarde. Een basis joseki waarbij je normaal gesproken de buitenkant van een hoek krijgt zijn we niet zo tevreden meer mee. Bij de finale-partij werd er meerdere keren binnengevallen op 3×3.