Steenen Kruis Toernooi 2016

Op zondag 28 februari 2016 werd het jaarlijks terugkerende Steenen Kruis Toernooi gehouden. Een speciale gelegenheid dit jaar omdat het de vijfde editie van het toernooi was. Onder de subtitel “Boek en Koek lustrum-editie” hadden we onze uiterste best gedaan er iets speciaals van te maken.

De dag begon al bijzonder toen Wim Moll, geheel onwetend, naar voren werd geroepen en officieel de titel “erelid” kreeg toebedeeld. Dit om ook formeel duidelijk te maken dat hij aan de wieg van Go Club Salland en het Steenen Kruis Toernooi heeft gestaan.

Het aantal deelnemers brak ook dit jaar weer een record. Ondanks een aantal last-minute afzeggingen en enige uitval door ziekte en ongemak kwam het deelnemersveld uit op 37. Spelers vanuit het hele land kwamen bijeen in De Lepelaar te Olst om hun krachten te meten in goede sfeer en harmonie. Er was een mooie verdeling over de verschillende speelsterktes zodat er voor iedereen mooie partijen te spelen waren.

Om het feestelijke karakter van het lustrum te benadrukken werd er op het eerste bord gespeeld met bijzonder materiaal – een hoge goban en stenen van schelp en leisteen. Een enkele speler toonde zoveel respect voor dit materiaal dat er in officiele diamanthouding achter het bord werd plaatsgenomen.

Winnaar dit jaar was Rudi Verhagen, die deze felbegeerde titel al driemaal eerder in de wacht sleepte. Vorig jaar moest hij die eer afstaan aan Gelmer Bouwman, dit dit jaar op de vierde plaats eindigde. De op papier sterkste speler (Koen Pomstra) moest ook zijn meerdere in Rudi erkennen en genoegen nemen met een tweede plaats.
We hadden een mooie verzameling prijzen dit jaar. Naast de gebruikelijke geldprijzen voor eerste en tweede plaats, was er een kleine geldprijs voor alle spelers die 4 partijen uit 5 hadden gewonnen, een prachtig go-boek voor de derde geplaatste en de hoogst geeindigde kyu speler, en tot slot als aanmoedigingsprijs een vrolijk spellenpakket voor de laatst geeindigde deelnemer. Al deze prijzen werden mogelijk gemaakt door onze sponsoren.
Maar het hoogtepunt van de prijzenpot (en misschien wel de hele dag) was toch de Deventer Koek waarmee iedere deelnemer naar huis ging…

Go Club Salland kijkt terug op een zeer geslaagd lustrum-toernooi, en bedankt organisatie, sponsoren en deelnemers die er voor gezorgd hebben dat dit een onvergetelijke dag werd! Allemaal graag tot volgend jaar!!!

Uitslag
Het toernooi werd gewonnen door Rudi Verhagen.
De volledige uitslag van het toernooi staat in de European Go Database.