Het Bordspel Go

Een fascinerend Oosters spel

“Japanse denksport van twee letters.” Vrijwel iedereen is het wel eens tegengekomen in een kruiswoordraadsel. “GO” is dan het antwoord. Maar… wat is go nu eigenlijk?

Go is een strategisch bordspel zoals schaken, dammen en bridgen. Het wordt gespeeld als vrijetijdsbesteding online of bij een vereniging. Maar ook als denksport op professioneel niveau.

Go spelen

Er zijn in Nederland vele go-verenigingen en er worden diverse toernooien en kampioenschappen georganiseerd. Er zijn tal van boeken verkrijgbaar over speltechnieken en tactieken.

In vergelijking met schaken zijn er bij go veel meer zetten mogelijk. Daardoor is het moeilijker om vooruit te denken en vooruit te kijken. Er is meer ruimte voor creatief spel. Bij go kunnen spelers van verschillende sterktes eenvoudig tegen elkaar spelen. Via een voorgiftsysteem wordt de partij voor beide spelers even uitdagend.

Go is meer dan 2000 jaar oud

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zhou-Wenju-Go-Players.jpg

Het komt oorspronkelijk uit China, en wordt tegenwoordig ook veel gespeeld in Japan, Korea en Taiwan. Ook is het al lang niet meer voorbehouden aan het verre Oosten: in de Westerse wereld wordt ook steeds meer go gespeeld. De meeste spelers zijn amateurs, maar er zijn ook een aantal professionals actief in Europa.

Go en kunstmatige intelligentie

In 2016 is een dochteronderneming van Google er in geslaagd om met behulp van kunstmatige intelligentie een professionele go speler te verslaan. Het ontwikkelde programma AlphaGo is daarna verder geëvolueerd naar sterkere programma’s. En die zijn onderhand beschikbaar voor het grote publiek. Deze progamma’s beïnvloeden de professionele go wereld enorm. Er worden nieuwe stellingen en combinaties van zetten ontdekt. Artificial intelligence (AI) is een leermeester en studie hulp voor sterke go-spelers.

Go spelregels

De spelregels van go zijn eenvoudig. Maar onder deze eenvoud schuilt een spel van onuitputtelijke mogelijkheden, dat een leven lang kan fascineren en uitdagen.

Go wordt met zwarte en witte lensvormige stenen gespeeld, meestal op een bord van 19×19 posities, maar er zijn ook kleinere borden beschikbaar (13×13 of 9×9). Het spel begint met een leeg bord, waarop de spelers om-en-om stenen plaatsen. Zo ontstaat een steeds voller bord, waarbij de spelers proberen met omsingelen van gebied elk een zo groot mogelijk deel van het bord te veroveren. Vaak wordt hierbij een maximale bedenktijd afgesproken.

Go leren spelen

Dat is natuurlijk het gezelligst bij een go club. Een goede website om online go te leren is 321Go.org

De meeste go-boeken zijn in het Engels. Aan te raden beginnersboeken:

Het speelmateriaal (bord, en stenen en eventueel een klok) is verkrijgbaar bij bijvoorbeeld: Koning Willem te Deventer. Schaak en Gowinkel Het Paard in Amsterdam is gespecialiseerd in go.

Go-verenigingen in Nederland zijn verenigd via de Nederlandse Go Bond. Op hun website vind je informatie over go-beoefening in Nederland.

Het maken van een goban