Steenen Kruis Toernooi 2017

Go Toernooi 2017

3 winnaars op 1 toernooi!
Op zondag 26 februari 2017 was het weer zo ver: het jaarlijkse Steenen Kruis Toernooi van Go Club Salland.
In de altijd gezellige en gastvrije uitspanning “De Lepelaar” in Olst kwamen dit jaar maar liefst 40 (nieuw record!) enthousiaste deelnemers samen om vijf partijen Go te spelen. Sommigen waren er voor het eerst, anderen voor alweer de 6e keer. Hierdoor was de zaal bijna te klein, maar gelukkig was er uitloop mogelijk naar de eetzaal ernaast. Om even aan dit strijdtoneel te kunnen ontsnappen was er ook gezorgd voor een schommel, wip en zandbak voor wie dat even nodig had. Hier werd dan ook met dankbaarheid gebruik van gemaakt.

Buiten stond een ezel rustig toe te kijken – binnen werd volop gestreden om winst. De klok speelde hierbij een belangrijke rol: slechts 30 minuten bedenktijd en tot overmaat van ramp geen seconde byo-yomi. Omdat dit de mogelijkheid op verlies door tijd aardig laat toenemen, ging er dit jaar een speciale prijs (een prachtige Go-kalender) naar één van de spelers die op tijd verloor…

Maar er waren meer prijzen te verdelen: de best presterende speler in de groep 10-20 kyu, René van den Berg, ging met een dinerbon van restaurant FJ naar huis. FJ is het eetcafé aan de Deventer Brink waar Go Club Salland nogal eens op zaterdagmiddag is te vinden. Het verrassingspakket van spellenwinkel Koning Willem ging met Sandra Vos naar Groningen. Kleine geldprijzen waren er voor Huub Reuver, Bucco van den Berg en Dorus Peelen: zij wonnen allemaal 4 van de 5 partijen – een mooi resultaat!

En dan was er natuurlijk ook nog de toernooiwinnaar. Maar wacht… stond er in de titel niet ‘3 winnaars’? Dat klopt! Herman Hiddema, Gelmer Bouwman en Rudi Verhagen eindigden alledrie bovenaan de lijst. Ai! Dan eerst maar eens kijken hoe ze tegen elkaar speelden. En zie daar: Herman won van Gelmer, Gelmer won van Rudi en Rudi won weer van Herman. Een soort van Escheriaanse uitslag. Weerstandspunten bekijken dan maar? Wederom ai: ze hadden ook nog eens alledrie precies evenveel weerstandspunten (SOS). Alsof het van tevoren afgesproken was… Goed – dan is het theoretisch mogelijk om de winnaar te bepalen op basis van SOSOS (opgeteld de sterkte van de tegenstanders van de tegenstanders), en in dat geval had Rudi een nét iets gunstiger indeling gekregen. Maar de wedstrijdleiding stelde (in overleg met de aanwezige leden van de kwalificatiecommissie) een fraaie oplossing voor: 3 winnaars voor 1 toernooi. En zo kon het gebeuren dat Herman Hiddema, Gelmer Bouwman én Rudi Verhagen alledrie met een hoofdprijs naar huis gingen.

Maar de échte hoofdprijs ging naar het toernooi zelf: Go Club Salland kan terugkijken op een zeer geslaagd toernooi, en hoopt volgend jaar iedereen weer welkom te kunnen heten. Kon u er niet bij zijn dit jaar? Niet getreurd: volgend jaar organiseren we de zevende editie!

Uitslag
Het toernooi werd gewonnen door Rudi Verhagen, Gelmer Bouwman en Herman Hiddema.
De volledige uitslag van het toernooi staat in de European Go Database.