Steenen Kruis Toernooi 2019

Steenen Kruis toernooi 2019

Wat beweegt mensen om eind februari naar Deventer te komen en daar aan een go-toernooi mee te doen? Het mooie weer? De prachtige oude binnenstad van Deventer? De nieuwe toernooi-locatie? De uitstekend verzorgde “eenvoudige” lunch? De keur aan prijzen, groot en klein? Of vóór alles de liefde voor het prachtige go-spel?
Feit is dat er op zondag 24 februari 35 spelers bijeen kwamen in de grote zaal van de Fermerie. De Fermerie (van het Franse “infirmerie”) is een oud gebouw, met geschiedenis. Oorspronkelijk bedoeld voor opvang van armen en pestlijders, werden er in de 18e eeuw nog gewonde militairen verzorgd en is het in de 20e eeuw tot buurthuis geworden in het Noordenbergkwartier. Een fraaie locatie waar Go Club Salland haar wekelijkse speelavond houdt.

Met een mooie spreiding van sterktes, van beginners (20kyu) tot ervaren rotten (4 en 5 dan), werd er gestreden om de eer en om de prijzen. Vijf rondes met steeds een half uur bedenktijd voor ieder. En zonder extra tijd, dat was voor menigeen een forse opdracht. Op een enkel bord – bespeeld door twee ervaren kyu spelers – ontstond in de slotpartij een bijltje dat niet werd gezien; en toen het werd gezien werd het fout uitgespeeld. Hmmm. Het publiek keek verbijsterd en in stilte toe.

Wie het hoofd koel hield, was Herman Hiddema 4d. Het zal Groningse nuchterheid zijn geweest, want hij wist alle concurrerende 3, 4 of 5 dan spelers te verslaan en werd met vijf punten toernooiwinnaar. Hij was daar zeer tevreden over, want zijn laatste toernooiwinst dateerde al weer van 2013 (Martinicup).
Rudi Verhagen 4d werd tweede en kon zijn erelijst niet uitbreiden met een 7e toernooiwinst hier. Hij zal het volgend jaar beslist opnieuw proberen.
Op de derde plaats eindigde Merijn de Jong 3d uit Rotterdam. Hij was nieuwkomer hier, maar dat weerhield hem niet van een uitstekende prestatie.
Andere geldprijzen gingen er nog naar Sandra Vos uit Groningen en Joop Kwak uit Delft. Zij haalden beide het mooie resultaat van 4 punten uit 5 partijen.

Dan waren er nog enkele andere prijzen, beschikbaar gesteld door sponsoren. Het boek “Sabaki – The art of settling stones” van Richard Bozulich, geschonken door “Het Paard” uit Amsterdam, ging naar de sterkste aanwezige kyu speler. Dat was Han van der Pluijm uit Eindhoven.
Het spellenpakket van de Deventer spellenwinkel Koning Willem ging naar Koen Wansink. Hij had het als beginnende speler niet gemakkelijk, maar werd door velen gewaardeerd om zijn moed om alvast aan een toernooi deel te nemen.
De lunchbon, beschikbaar gesteld door eetcafe FJ, waar vaak op zaterdagen go wordt gespeeld, ging naar de speler van Go Club Salland die vandaag het sterkste was en dat was Gerard Bouwman.

Het toernooi kreeg een internationaal tintje door deelname van Nick Jhirad, afkomstig uit de VS maar sinds kort wonend in Nederland. Hij haalde in de VS ooit een rating van 6,5. Dat komt overeen met een sterk 6 dan. Hij had al een poos niet meer gespeeld en haalde nu als 4d-speler 3 punten. Hopelijk zien we hem vaker op toernooien.

De nieuwe locatie voor het Steenen Kruis Toernooi is prima bevallen. Niet in de laatste plaats door de uitstekend verzorgde lunch. Deze zou volgens de aankondiging “eenvoudig” zijn, maar bleek een bord heerlijk Marokkaans eten geworden te zijn (vegetarisch dan wel carnisch). De zaal was groot (er kunnen zeker wel 50 spelers in), en op 10 minuten loop-afstand van het station. De reservering voor volgend jaar (laatste zondag van februari) is alvast gedaan.

Go Club Salland kan inderdaad terug zien op een vlekkeloos toernooi, met een mooie opkomst op een prachtige locatie!

Uitslag
Het toernooi werd gewonnen door Herman Hiddema.
De volledige uitslag van het toernooi staat in de European Go Database.