Steenen Kruis Toernooi 2020

Steenen Kruis Toernooi 2020

Voor de 9e keer alweer werd het Steenen Kruis Toernooi gehouden. Nu niet meer vlak bij het stenen kruis van Boxbergen, waar het toernooi naar vernoemd is, maar in het buurthuis De Fermerie, in de binnenstad van Deventer.

Het weer was al weken uitzonderlijk regenachtig, zo ook deze dag. Veel mensen zochten blijkbaar een activiteit binnenshuis. Het toernooi werd dan ook uitstekend bezocht, meer dan ooit: maar liefst 47 deelnemers, uit bijna alle provincies van Nederland. Alleen uit Flevoland en Drenthe waren er geen afvaardigingen.

Aangezien het een toernooi is met vijf ronden op één dag, moest er flink doorgewerkt worden. Met ongeveer vijftien minuten pauze tussen de verschillende rondes: was je net klaar met een uitputtende partij, werd er alweer een indeling omgeroepen. Ook voor de lunch, die deze keer echt eenvoudig was, was weinig tijd. De stemming leed er niet onder. Een toernooi is een mooie gelegenheid om je sterkte af te meten aan anderen die je niet zo vaak aan de go-ban tegenkomt. En als het zo druk bezocht is, is het ook leuk om even bij te praten met oude bekenden.

Maar liefst vijf spelers wonnen vier partijen. Onno Wismans en Klaas Wijnsma kregen daarvoor een mooi go-boek – een sponsorprijs van het Paard uit Amsterdam. Geldprijzen gingen naar Teake Haagsma voor zijn 4 uit 5 resultaat, en naar Koen Pomstra en Rudi Verhagen, de nummers 2 en 3.
De toernooiwinnaar werd Zihan Yan, 5 dan. We weten nog weinig van hem, maar op de go-ban was hij vandaag onverslaanbaar. Dat hij toernooien kan winnen, had hij in januari j.l. in Heerlen ook al laten zien.
Er waren nóg enkele sponsorprijzen te vergeven. De lunchbon van Speelman & Speelman – het eetcafe op de Brink waar vaak go wordt gespeeld op zaterdagmiddagen – ging naar Bert Geerlings, de hoogst geëindigde speler uit de stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen.
William Rensen ging naar huis met het spellenpakket van de Deventer spellenwinkel Koning Willem, omdat hij zijn prachtige go-ban beschikbaar stelde voor bord 1.

Met een totaal van 223 gespeelde partijen kan Go Club Salland terugzien op een zeer geslaagd toernooi. Volgend jaar weer, op de laatste zondag van februari, maar dan voor de tiende keer!

Uitslag
Het toernooi werd gewonnen door Zihan Yan.
De volledige uitslag van het toernooi vindt je in de European Go Database.