Steenen Kruis Toernooi 2022

Steenen Kruis Toernooi 2022

Een leuke verrassing voor ons was de aanmelding van Rob van Zeijst. Hij kwam om op te warmen voor de Dutch Open. En uiteindelijk staat de nieuwe handgemaakte wisseltrofee bij zijn moeder op de schoor- steenmantel te pronken. Niets mooier dan een trotse moeder.

Er was op 21 mei een goede opkomst van 37 spelers vanuit het gehele land. Van Go Club Nijmegen hadden we genoeg speelmateriaal te leen om iedereen te kunnen voorzien. De sfeer was uitstekend en het weer werkte mee. De pauzes konden buiten doorgebracht worden.

Veel spelers vonden de eerste twee ronden zwaar. Het was duidelijk nog wennen na de Corona pauze. Na de lunch kwam men goed op stoom.

In de zaal met de dan-spelers verwacht je stilte en serieus gereken. Maar op bord één waren Rob van Zeijst en Koen Pomstra vrolijk bezig met verbale intimidatie. De opening is nog gaande. In één hoek is een minder bekende joseki gespeeld. De andere kant van het bord ligt nog grotendeels open. In de ene hoek een witte steen, in de andere een zwarte. Rob plaatst een steen en zegt stellig over de hoeksteen van Koen: “Zie je dat jouw steen in mijn moyo staat.” Koen: “Je bedoelt dat je net in mijn moyo probeert binnen te vallen?” En zo keuvelen ze voort.

Koen komt uiteindelijk in tijdnood. En dan is er duidelijk wel spanning en concentratie. Koen laat zien dat je aan een digitale klok kan gaan twijfelen. Als je binnen de seconde speelt, dan verspringt de tijd zo te zien niet. Vier zetten in één seconde, dat kan gewoon.

Wat een mooi spel is dit toch… Wat een prachtig spel is dit toch… Wat een machtig mooi spel!.. Wat een k** spel… Wat een fan-tas-tisch mooi spel is dit toch.

Wout Verheij gaf me na elke ronde een update. Het mag duidelijk zijn: 4 uit 5.

Na de uitreiking werd het eten verzorgd door onze clubgenoot King Wullur. Die had een buffet met heerlijk Indisch eten bereid. Dat was een lekkere en gezellige afsluiting van de dag.

De nummers 1, 2 en 3 kregen een geldprijs. En we konden prijzen van gulle sponsors uitreiken aan de overige winnaars. Zoals tegoedbonnen van Het Paard en Internet Go School en boeken, kaarten van Murugandi.

Uitslag

Het toernooi is gewonnen door Rob van Zeijst. Op 2 Herman Hiddema en op 3 Koen Pomstra. Hoogst genoteerde single Kyu speler Rob van den Born. Een fantastisch resultaat voor Reinald Minnaar met 5 uit 5. Twee spelers hadden 4 uit 5: Wout Verheij en Matthijs Kasius. Rob van Zeijst zal als eerste vermeld worden op de nieuwe wisseltrofee. Wie zal het volgend jaar worden? Rob wil hem graag tegen een paar zesde dan-spelers verdedigen.

De volledige uitslag van het toernooi staat in de European Go Database.