Go introductiecursus 2023

Dit keer hebben in oktober en november 8 mensen onze go cursus gevolgd. We hebben gebruik gemaakt van het boekje Stap voor Stap van Frank Janssen. Dat was een goede handleiding voor de lessen. Daarbij was het voor ons nieuw om huiswerk aan de cursisten te geven.

De cursisten werden direct aan de slag-go gezet. Het potje werd gewonnen zodra een speler één steen ving. Het volgende potje moesten er 2 stenen worden gevangen. Toen 3, toen vijf en daarna 10.

Deze methode werkt erg goed. Hoe meer stenen de spelers moeten vangen, des te groter is de kans dat ze tegen een probleem of onduidelijkheid aan. Mag ik terugslaan? Kan dit eeuwig doorgaan? Is dit te slaan? Wanneer is het spel afgelopen? En zo ontdekken de spelers in hun eigen tempo het go spel. Pas in les 2 werd begonnen met het echte go spelen.

Les 5 en 6 waren de lastigste lessen. Die sloten niet helemaal aan bij de voortgang van de cursisten. Onze conclusie is om de inhoud van les 5 en 6 voor de volgende cursus aan te passen.

De cursisten waren enthousiast over go. Maar ze vonden het pittig om ‘s avonds na het werk of de studie zich zo lang te moeten concentreren. Dat moet je duidelijk trainen en kost tijd. Hopelijk zien we de spelers vaker terug.