Steenen Kruis Toernooi 2024

Uitslag 2024

1 Geert Groenen
2 Rob van Zeijst
3 Rene Aaij
4 uit 5 Harry Prins
4 uit 5 Bernard Buntjers
Motivatieprijs startende speler Artemis Hoogsten
Motivatieprijs startende speler Gerben van den Berg

Op 25 mei 2024 hebben 47 go-spelers deelgenomen aan het 12e Het Steenen Kruis Toernooi te Deventer.

De voorbereiding

De voorbereiding van het go-toernooi is het halve werk. Het online inschrijven liep gesmeerd. Zo wisten wij van te voren op hoeveel bezoekers we ongeveer konden rekenen.

De taken waren goed verdeeld. Sjoukje, Karin, Astrid en Annemarie verzorgden de lunch. Klaas ontfermde zich over het speelmateriaal. Hans en Otto organiseerde het toernooi. De dag voor het toernooi werd de soep bereid. En na de lunch bleek er aardig wat eten over. Hans kwam op het briljante idee om het overgebleven eten met Astrid naar de daklozenopvang te brengen. Daar werd het eten goed ontvangen.
Onze vaste cateraar van het avondeten kon dit jaar niet. Daardoor hadden we ‘s avonds wat minder eten dan verwacht.

De deelnemers

Naast vertrouwde gezichten zagen we ook een aantal nieuwe. Waaronder enkele moedige spelers die nog maar een aantal maanden speelden.

Een deel van de spelers bezoekt het toernooi niet alleen voor de partijen. Het weerzien van go-vrienden weegt mee. Deelnemers die van te voren vragen of bepaalde spelers blijven eten, want dan blijven zij ook. Men komt ook regelmatig samen met de opmerking: “Ik blijf eten als de bestuurder ook blijft eten.” Er waren zelfs enkele mensen die alleen voor de gezelligheid kwamen en niet meespeelden. Ook als je een paar rondes wilt meespelen ben je welkom op het toernooi.

Het toernooi

Herman Hiddema hielp ons weer met de fijne kneepjes van de McMahon-indeling. We hadden een topgroep met 8 dan-spelers. En de gereduceerde voorgift van één steen werd gezet op 7k en lager.

Ronde drie bracht de meeste reuring. In deze ronde speelden Rob van Zeijst en Geert Groenen tegen elkaar. En zij bleken de kanshebbers voor de eerste plaats te zijn. Aan het einde van de partij gaf Rob een opmerking als: “Ik denk dat je ongeveer met 3 punten gewonnen hebt.” Vervolgens raakten ze verzeild in het bespreken van de partij. En toen kwam ik langs om te vragen wat de uitslag was. Ik wilde de volgende ronde gaan indelen en zij waren de enigen waar ik geen uitslag van had ontvangen. Oh, zei Rob, we zijn vergeten te tellen. We gaan het even snel naspelen. En er ontstond weer een lichte spanning rondom het bord. In vlot tempo stapten ze door de partij. Er kwam nog een ko langs met diverse dreig- en dekzetten. Geert was niet helemaal zeker of het aantal geslagen stenen aan zijn kant klopte. Maar uiteindelijk stond hij met minimaal 4 punten voor.

Bij de kyu-spelers leerde ik wat bij. Nadat je medespeler heeft gezet, ben je eigenlijk nog niet aan de beurt. Je bent pas aan zet zodra je medespeler ook de klok heeft ingedrukt. En tot dat moment wacht je af. Of je verzoekt je medespeler om de klok in te drukken.
Dat is soms lastig zodra je nog weinig tijd over hebt. Ook dan speel je pas nadat je medespeler de klok heeft ingedrukt.

Dit jaar hebben Het Paard, Go Magic en Internet Go School ons ruimhartig gesponsord. Daar waren wij en de winnaars blij mee.

Beste deelnemers, vrijwilligers en sponsoren, hartelijk dank voor jullie bijdrage aan dit leuke toernooi!